Osmanlı İmparatorluğu’ nun yükseliş döneminde ihtiyaca cevap verebilecek bir yol ağı geliştirilmiş ve bu yol ağı uzun süre korunmuştur. Ancak, İmparatorluğun son dönemlerinde, o zamana kadar başarılı olan yarı askeri özellikteki Karayolları organizasyonu, yolları ihmal etmeye başlamış ve yollar bakımsız kalmıştı.
1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti 4 000 km. si iyi durumda olan 18 350 km. yol ağı devralmıştı.
Cumhuriyetin ilk yıllarında ulaşımda, dönemin en çağdaş teknolojisi olarak kabul edilen demiryolu yapımı ağırlık kazandı, ancak bir süre sonra demiryolunun tek başına yeterli olmadığı, sistemin ucundaki ulaşım için karayoluna ihtiyaç olduğu görülerek, 1929 yılında Nafia Vekaleti (Bayındırlık Bakanlığı) içinde Şose ve Köprüler Reisliği kuruldu ve çıkarılan yol kanunu ile karayolu yapım çalışmalarına hız verildi
Uzun süren savaş döneminin getirdiği sıkıntılar, dünya ekonomik krizi ve II. Dünya Savaşından sonra, karayolu çalışmaları için yeni bir atılıma ihtiyaç duyuldu.
Karayolu atılımını işaret eden yıl 1948’dir. Bu zamana kadar bakım çalışmaları üzerinde durulmaksızın bir karış daha fazla yol yapmakla işin bitmediğinin, önemli olanın yapılan yolların devamlı bakım altında bulunması olduğunun altı çizilmiştir. Bu, aynı zamanda makinalı çalışma dönemine geçiş demektir. Öyle ki, Cumhuriyet dönemindeki yol tarihimizi, kazma, kürek ve insan gücüne dayanan 1948 yılı öncesi dönem ve 1948 yılından sonraki Makinalı Çalışma Dönemi olarak ikiye ayırabiliriz.
Karayolu yapımında makinalı döneme geçişle birlikte devlet ve il yollarında ucuz, süratli ve kademeli yapılacak bir sistemin uygulanmasına başlandı ve mevcut yolların envanteri çıkarılarak Türkiye’nin ulaşım ihtiyacını karşılayacak bir yol ağı belirlendi. Ayrıca, üzerinde önemle durulan bir nokta da, bu çalışmaların belli bir plan ve program çerçevesinde yürütülmesiydi.
Tüm bu etkinliklerin dinamik bir kuruluş tarafından çağdaş yöntemlerle yönlendirilmesi gereğinden hareketle, 1 Mart 1950’de Karayolları Genel Müdürlüğü kuruldu. Böylece, yeni karayolu politikasıyla birlikte, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı yurt çapına dağılmış bölge teşkilatları oluşturuldu, makinalı çalışmayı yürütmek için gerekli olan makine parkı sağlandı, personel eğitimine ağırlık verilerek planlama, etüt proje, yapım ve bakım çalışmalarına başlandı.
b) Misyonu
Yol kullanıcılarının talebini karşılayacak, diğer ulaşım sistemleri ile uyumlu, güvenli, konforlu, çevreye duyarlı, çağdaş ihtiyaçlara cevap verecek bir şekilde, yasa ile kendisine verilen yetkiler çerçevesinde otoyollar, devlet ve il yollarını planlamak, projelendirmek, inşa etmek, her türlü iklim şartlarında bakım ve işletmesini yapmak suretiyle ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaktır.
c) Vizyonu
Güvenilir ve konforlu ulaşım hizmeti veren,
Gelişmiş teknolojileri kullanan,
Gerçekçi, insana ve çevreye duyarlı karayolu projeleri üreten,
Güçlü mali yapıya sahip,
Gülümseyen çalışanlara ve çağdaş yönetime sahip bir kuruluş olmaktır.
c) Amacı
Hareketlilik:Yolcu ve yük taşımacılığında konforu artırmak, zaman kayıplarını ve ekonomik kayıpları en aza indirmek.
Karayolu Trafik Güvenliği:Yol ağımız üzerinde trafik güvenliğini sürekli olarak artırmak.
Kurumsal Mükemmeliyet ve Sürekli Gelişme:Eğitim, AR-GE ve teknolojiye önem veren, sürekli gelişmeye açık kurumsal yapı oluşturmak, kurum çalışanlarının gelişimini ve iş tatminini sağlamak.
Karayolu Ağının Korunması ve Geliştirilmesi:Karayolu sistemi üzerinde hareketliliği, konforu artırıcı iyileştirmeleri sağlamak ve sürdürmek.
İnsan ve Çevreye Duyarlılık:Karayolu ulaşım sisteminden kaynaklanan, doğal çevreye ve insana zarar veren çevresel etkiler azaltılarak ve enerji tasarrufu sağlanarak yaşam kalitesini artırmak,doğayı, tarihi ve kültürel varlıkları korumak.
45. (POLATLI) BAKIM ŞUBE ŞEFLİĞİ
a) Görevleri
Karayolları 4. (Ankara) Bölge Müdürlüğümüze bağlı 45. (Polatlı) Şube Şefliğimiz, Devlet ve İl yollarının bakım, onarım, kar mücadelesi ve trafik güvenliği çalışmalarını yapmaktadır. Çalışmalar bir program dâhilinde sürdürülmektedir.
Karayolları 4.Bölge Müdürlüğümüze bağlı 45. (Polatlı) Şube Şefliğimizin sorumluluğunda toplam 615 km yol ağı bulunmaktadır. 615 km yolun 325 km’ si Devlet Yolu, 290 km’ si İl Yoludur. 325 km Devlet yolunun 214 km’ si BSK, 111 km’ si sathi kaplamalıdır. 290 km il yolunun 24 km’ si BSK, 266 km’ si sathi kaplamalıdır. Sorumluluğunda toplam 239 km bölünmüş yol bulunmaktadır.
b) Kadro ve Personel Durumu:
45. (Polatlı) Şube Şefliğimizde toplam 77 personel çalışmaktadır.
c) Bina, Lojman, Diğer Sosyal ve Yardımcı Tesisler Durumu
45. (Polatlı) Şube Şefliğimizde Atölye Binası, Şube Şefliği Binası, Yemekhane, Yatakhane ve Tuz Depo yapıları bulunmaktadır.
d) Araç - Makine Parkı ve Teçhizat Durumu
45. (Polatlı) Şube Şefliğimizde bakım, onarım, kar mücadelesi ve trafik güvenliği çalışmalarını yapabilmek için makina parkında toplam 48 adet alet, binek araç, iş makinası ve iş makinası aparatı bulunmaktadır.